З 1 січня в Україні набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти
З ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської у 2020 році було проведено значну роботу з оновлення законодавчих норм, що дадуть змогу реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, з 1 січня в Україні почав діяти новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, яким запроваджуються нові підходи до організації навчального процесу та харчування дітей у закладах освіти.
Відповідно до нового Санітарного регламенту:
🔹учні, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечуються транспортом для підвезення до школи;
🔹усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів проходження профілактичних оглядів працівники до роботи не допускаються;
🔹оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;
🔹встановлено вимоги до благоустрою території шкіл та осіб, які мають слідкувати за дотриманням норм та нести відповідальність за їх порушення;
🔹дозволено для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовується бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщуватися на висоті не менше ніж 2 метри від підлоги і виключатись у позанавчальний час;
🔹встановлено вимоги до комп’ютерного обладнання, яке використовується в закладах освіти. Діагональ моніторів персональних комп’ютерів повинна бути не менше ніж 15 дюймів. У разі використання ноутбуків їх екран може дорівнювати 14 дюймів, але пристрій повинен мати клавіатуру та мишку;
🔹для профілактики порушень постави запропоновано не менше ніж 2 рази на рік пересаджувати учнів в інші ряди, що профілактуватиме як сколіози, так і порушення зору та слуху;
🔹учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
🔹у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.
🔹 дозволяється організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
🔹встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ
🔹визначено Перелік продуктів харчування, які забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чіпси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі та ін.)
🔹встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти)
🔹врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами (у разі, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря).
Детальніше з документом можна ознайомитися за посиланням https://bit.ly/3b6SK1G.
Окрім оновленого Санітарного регламенту, затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти.
Також фахівці розробили методологічні рекомендації щодо здійснення закупівель та методологічні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). На розгляд КМУ були подані нові норми й порядок організації харчування учнів.
З’явилися та обов’язкові для виконання гігієнічні вимоги до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів, адже раніше їх не було.
Крім того, у 2020 році вперше було виділено державну субвенцію для шкіл. Вона була використана для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1908 закладах.
Нова методологія закупівель та система НАССР зі свого боку допомагають посилити контроль якості та знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів.
Як зазначає Олена Зеленська на своїй фейсбук-сторінці, без цієї роботи впроваджувати зміни у шкільних їдальнях було б неможливо, тому 2021 рік планують присвятити оновленню меню у школах.